Jak wyłączyć Historię lokalizacji w Facebook i wydłużyć czas pracy iPhone

W ostatniej aktualizacji iOS – klient Facebook naprawiono ciche odtwarzanie dźwięku w tle, dzięki czemu aplikacja zużywa teraz nieco mniej energii.

Rozładowana bateria iOS 9

Wiadomości są oczywiście dobre, ale aplikacja jest nadal zbyt żarłoczna i poleganie na inżynierach Facebook i czekanie, aż wdrożą dobrze zoptymalizowanego klienta, może być zbyt naiwne.

Największym źródłem znanych problemów ze zużyciem energii Facebook jest funkcja monitorowania lokalizacji, która działa nawet po wylogowaniu się z aplikacji. Z tego samouczka dowiesz się, jak zapobiegać niepotrzebnemu zużyciu energii w tej wymagającej zasobów aplikacji, wyłączając funkcję Historii lokalizacji.

Historia lokalizacji to opcja ustawień, która rejestruje historię Twoich dokładnych lokalizacji z GPS i innych usług geolokalizacyjnych iOS. Gdy ta opcja jest aktywna, Facebook śledzi, gdzie jesteś, nawet jeśli opuścisz aplikację.

Mówisz, że po prostu wyłączę historię lokalizacji. Problem polega jednak na tym, że ta funkcja jest automatycznie włączana podczas korzystania z opcji Znajomi w pobliżu.

Jeśli nie masz funkcji Znajomi w pobliżu lub nie jesteś jej fanem, wyłącz historię lokalizacji. Wtedy Facebook nie będzie cały czas śledzić Twojej lokalizacji i zużywać na nią baterii. Ta funkcja jest wyłączona w kilku krokach.

Jak wyłączyć historię lokalizacji w Facebook

Krok 1: Uruchom aplikację Facebook na swoim iPhone.

Krok 2: Kliknij przycisk Więcej znajdujący się na dole.

Krok 3: Stuknij Znajomi w pobliżu.

Ważne: jeśli nie masz przycisku Znajomi w pobliżu, ta funkcja, podobnie jak Historia lokalizacji, nie jest jeszcze dostępna w Twoim regionie.

Krok 4: Stuknij w koło zębate.

Krok 5: Stuknij Ustawienia lokalizacji.

Krok 6: Kliknij przełącznik, aby wyłączyć lub włączyć historię.

Dalej: Po wyłączeniu historii lokalizacji musisz zmienić dostęp aplikacji Facebook do swojej lokalizacji w Ustawieniach z „Zawsze” na „Nigdy” lub „Podczas używania”. Odbywa się to w następujący sposób.

Zmień ustawienia dostępu do lokalizacji iPhone

Krok 1: Uruchom ustawienia.

Krok 2: Przejdź do Prywatność> Usługi lokalizacyjne> Facebook.

Krok 3: Kliknij „Nigdy” lub „Podczas korzystania z programu”.

Facebook dostęp do lokalizacji iPhone zrzut ekranu 001

„Jeśli nie skonfigurowałeś dostępu do Historii lokalizacji w ustawieniach geolokalizacji na Zawsze i wyłączyłeś tę funkcję w aplikacji Facebook, to nie śledzimy urządzenia w tle”, stwierdza Facebook.

„Nigdy” lub „Podczas korzystania z programu”

Wybranie opcji „Nigdy” raz na zawsze rozwiąże problem z tą funkcją: śledzenie Twojej lokalizacji w aplikacji zostanie zatrzymane, a wszystkie funkcje oparte na geolokalizacji Facebook zostaną wyłączone. Na przykład nie możesz dodawać swojej lokalizacji do postów, korzystać z pobliskich znajomych lub miejsc w pobliżu itd.

W zamian możesz włączyć opcję „Podczas korzystania z programu” podczas korzystania z programu, a następnie przełączyć się z powrotem na „Nigdy”.

„Podczas korzystania z programu” daje Facebook dostęp do Twojej lokalizacji tylko wtedy, gdy ten program lub dowolna z jego funkcji jest widoczna na ekranie. „W ten sposób Facebook pomaga ludziom znajdować miejsca, rozmawiać ze znajomymi itp.” – czytamy w opisie.

Pamiętaj, że były chwile, kiedy Facebook próbowali podstępnych sztuczek, aby zachować swoją aplikację w pamięci, aby działała w tle, nawet jeśli jej nie używasz.

Aby mieć stuprocentową pewność, w ustawieniach geolokalizacji wybierz „Nigdy”.

Mamy nadzieję, że ten post był pomocny.

Jeśli masz jakieś własne sztuczki, aby zmniejszyć zużycie energii przez aplikację Facebook, podziel się nimi w komentarzach.

Rate article
Witryna o smartfonach, instrukcje, wskazówki, oceny.
Add a comment