7 najważniejszych wskazówek i wskazówek dotyczących używania Facebook na iPhone

Większość użytkowników przegląda aktualności Facebook, gdy nie mają nic do roboty. Jednak aplikacja Facebook nie zawsze jest wygodna w użyciu. Poniżej dowiesz się, jak zoptymalizować Facebook do iPhone, wyłączyć irytujące funkcje i ułatwić przewijanie.

Malik-Does Facebook sNewsFeedChangeMeanItsAlgorithmisDumb-1200 [1]

1. Wyłącz autoodtwarzanie wideo

Oglądanie filmów w kanale wiadomości Facebook to główna rozrywka dla użytkowników sieci społecznościowej, jednak zawsze można oglądać filmy non-stop: pakiet internetowy w Twoim planie taryfowym szybko się wyczerpał i nie można było znaleźć bezpłatnego Wi-Fi.

Facebook wprowadził funkcję „autoodtwarzania” filmów w kanale wiadomości i artykułach, która nie zawsze jest odpowiednia i marnuje ruch. Nie jest łatwo wyłączyć tę funkcję w aplikacji Facebook, więc oto jak to zrobić.

  • Kliknij „Więcej” i wybierz „Ustawienia”.
  • Z menu rozwijanego wybierz „Ustawienia konta”.
  • Zaczekaj na załadowanie strony internetowej. Wybierz z listy „Filmy i zdjęcia”.
  • W „Ustawieniach wideo” wybierz „Autoodtwarzanie”.

  • Kliknij „Wyłącz autoodtwarzanie wideo”.

2. Używanie hasła do uwierzytelniania w Facebook

Jeśli nie zawsze jesteś zalogowany Facebook, możesz to zrobić w prostszy sposób – użyj 4-cyfrowego hasła.

Czasami w oknie logowania pojawi się komunikat o włączeniu tej funkcji.

Aby włączyć opcję, kliknij „Więcej” i wybierz „Wyjdź”.

Pojawi się okno ze zdjęciem profilowym. Kliknij ikonę koła zębatego i wybierz „Dodaj hasło”. Podaj 4-cyfrowy numer, wprowadź go w polu. Wróć i kliknij zdjęcie ze swoim profilem, aplikacja poprosi Cię o podanie 4-cyfrowego hasła.

3. Zapisywanie linków i ciekawych publikacji

Facebook ma wbudowane narzędzie do dodawania zakładek. Możesz zapisać wszystkie najciekawsze ze stron Facebook, a następnie wrócić do interesujących artykułów.

Kiedy zobaczysz jakieś wiadomości w kanale, kliknij znacznik wyboru z boku i wybierz „Zapisz link”. Kiedy odwiedzasz stronę internetową w aplikacji, kliknij „Zapisz” u góry strony.

Aby uzyskać dostęp do zapisanych wiadomości i łączy, kliknij Więcej i wybierz Zapisane.

4. Optymalizacja aplikacji Facebook w celu zmniejszenia zużycia baterii

Aplikacja Facebook w iPhone zużywa bardzo dużo energii.

Skonfiguruj aplikację tak, aby zminimalizować zużycie baterii telefonu.

  • Wyłącz „Aktualizację zawartości” dla aplikacji Facebook w telefonie

Otwórz „Ustawienia”, wybierz „Aktualizacja treści” i obok Facebook wyłącz kubek, co pozwoli zaoszczędzić energię baterii i uniemożliwi działanie aplikacji w tle.

  • Wyłącz geolokalizację dla aplikacji Facebook

Wyłącz geolokalizację dla Facebook, aby aplikacja nie pytała o Twoją lokalizację w tle.

W „Ustawieniach” przejdź do „Prywatności”, a następnie wybierz „Usługi geolokalizacyjne”. Wyszukaj aplikację Facebook i wybierz „Nigdy”.

  • Zmiana wolnego miejsca w pamięci iPhone dla aplikacji Facebook

Z biegiem czasu aplikacja Facebook zaczyna zajmować dużo miejsca w telefonie. Aby to sprawdzić, otwórz „Ustawienia”, wybierz „Ogólne”, a następnie „Pamięć i iCloud”. Kliknij „Zarządzaj”.

Znajdź aplikację Facebook na liście i wybierz ją. Zobaczysz, ile miejsca zajmuje aplikacja. Jeśli aplikacja zajmuje zbyt dużo miejsca, odinstaluj ją i zainstaluj ponownie.

6. Kto może zobaczyć Twoje wiadomości w kanale

Jeśli nie chcesz, aby inni użytkownicy widzieli Twoje wiadomości w kanale lub inne informacje, przejdź do profilu osoby, której potrzebujesz, kliknij przycisk „Znajomi” i wybierz z menu opcję „Edytuj listę znajomych”. Zaznacz pole obok „Znajome”.

Powtórz kroki w profilach osób, którym nie chcesz udostępniać wiadomości.

Otwórz „Więcej”, dotknij „Ustawienia”, a następnie „Ustawienia konta”.

Kliknij „Prywatność”, „Kto może zobaczyć Twoje posty w przyszłości?”, Wybierz „Znajomi oprócz znajomych”.

7. Jak ukryć powiadomienia w swoim kanale wiadomości

Jedną z przydatnych funkcji aplikacji Facebook jest pozycja w menu „Powiadomienia”, która wyświetla wszystkie aktualizacje. Ale nawet tam bardzo łatwo się pomylić.

Przejdź do menu „Powiadomienia”, przesuń wiadomości w lewo: możesz „Ukryć” powiadomienie lub nacisnąć „Więcej”. W „Więcej” możesz zablokować powiadomienia dla określonej strony, grup itp.

Rate article
Witryna o smartfonach, instrukcje, wskazówki, oceny.
Add a comment